Biblioteca Judeţeană Timiş a găzduit în complexul Bastion Theresia în ziua de 6 noiembrie, lansarea cărţii cu titlul: „Nicolae Brînzeu şi dosarul din Arhiva CNSAS Povestea unui eroism discret” al cărei autor este teol. dr. Sergiu Soica.

Cuvântul introductiv este scris de D-na Pia Brînzeu Prorector Universitatea de Vest Timişoara iar volumul a apărut la editura „Galaxia Gutenberg” din Târgul Lăpuş. Moderatorul întâlnirii a fost d-l Tudor Creţu, Directorul Bibliotecii Judeţene Timiş.

Această carte creionează eroismul discret al Prepozitului Capitular Nicolae Brînzeu din Episcopia de Lugoj, astfel este prima carte din Biserica Greco-Catolică din România, care tratează asemenea subiect şi este publicat un dosar integral a unei persoane din Arhiva fostei Securităţi. „Povestea” vieţii acestui preot de după instaurarea regimului comunist în România a fost precum destinul Bisericii Române Unite din această perioadă.

În desfășurarea evenimentului au luat cuvântul: monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, d-şoara Aurora Carmen Bărbat, lector universitar Universitatea de Vest Timişoara, d-na Pia Brînzeu prorector al Universităţii de Vest Timişoara, P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj şi teol. dr. Sergiu Soica.

Mons. Angelo Pop a subliniat faptul că autorul cărţii, dr. Sergiu Soica aduce în actualitate lucruri pe care unii le uită prea uşor. Le-a amintit celor prezenţi de cele două cărţi scrise de canonicul Nicolae Brînzeu: „Jurnalul unui preot bătrân” şi „Memoriile unui preot bătrân” şi face legătura cu volumul de faţă pe care-l consideră tot un jurnal dar de data aceasta scris de alţii nu de pr. Nicolae. A îndemnat auditoriul să citească această carte şi să o privească din mai multe direcţii: în primul rând cum îl vedeau cei care dădeau notele informative, apoi cum îl vedeau cei care trebuiau să rezume şi să deie direcţiile de urmărire în continuare a canonicului Nicolae Brînzeu şi – mai ales – de a observa felul în care preotul Nicolae Brînzeu se comporta cu cei care dădeau notele informative despre el. Mons Angelo a remarcat sinteza prin care autorul Sergiu Soica o face tuturor documentelor pe care le-a adunat în această carte şi bineînţeles faptul ca pr. Nicolae Brînzeu nu a încetat niciodată să creadă în libertatea Bisericii Greco-Catolice chiar dacă pe măsură ce timpul trecea, erau mulţi care deveneau dezamăgiţi. A mulţumit lui Sergiu pentru invitaţie şi pentru onoarea de a spune câteva gânduri despre acest volum. I-a urat să poată continua seria publicaţiilor atât despre Nicolae Brînzeu cât şi despre toţi cei care fac parte din Biserica Greco-Catolică.

În continuare a luat cuvântul d-şoara Aurora Carmen Bărbat care a recomandat lecturarea acestei cărţi atât cu mintea cât şi cu inima deopotrivă. O consideră o carte utilă pentru studenţi fiind un volum tip documentar istoric pentru cercetători, jurnalişti, sociologi şi teologi. „Este o carte ce ne dă ocazia să învăţăm multă istorie contemporană. Responsabilitatea noastră este mare când avem astfel de modele” – a spus în încheiere d-na Carmen.

În continuare a luat cuvântul d-na Pia Brînzeu, nepoata canonicului Nicolae Brînzeu. A mulțumit autorului şi colegei Smaranda Vultur care a obţinut dosarul de la CNSAS – Bucureşti. Acest dosar este interesant din punct de vedere politic pentru ca arăta cum era organizată urmărirea unui „duşman al poporului”, adică un bătrân de 70 de ani care vorbea la colţuri de stradă cu preoţi şi alţi cunoscuţi cu care se întâlnea.

În continuarea prelegerilor, Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian l-a felicitat mai întâi dl. Sergiu Soica, „tânărul teolog şi Doctor în Istorie care a muncit cu multă dăruire”, amintind celor prezenţi că nu este singura carte, dânsul având mai multe lucrări publicate.

P.S. Alexandru a scos în evidenţă figura de pedagog a canonicului Nicolae Brînzeu amintind publicului de manualele de religie scoase cât şi de cărţile: „Catehetica”, „Omiletica” şi „Hodegetica” – lucrări utile pentru cei ce se pregătesc să devină preoţi.

A amintit de jubileul de 160 de ani pe care Eparhia de Lugoj îl aniversează în această luna la 26 noiembrie şi 313 ani de la unirea cu Biserica Romei. A făcut o scurtă trecere în revistă amintind de perioada persecuţiei a desfiinţării Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică – perioada martirilor şi a mărturisitorilor credinței. A amintit publicului că secolul XX a fost cel mai sângeros secol cu cei mai mulţi martiri din toate timpurile. În acest context şapte din cei doisprezece episcopi ai Bisericii Române Unite au murit ca martiri urmând ca în curând să fie beatificați. A amintit de exhumarea episcopului dr. Ioan Bălan care a avut loc în ziua de 8 octombrie a.c. în cimitirul Belu Catolic din Bucureşti şi că la 23 noiembrie va fi depus în catedrala din Lugoj. Părintele Nicole Brînzeu a colaborat extraordinar de bine cu un episcop martir, cu P.S. Ioan Bălan. „Noi vom sărbători 160 de ani de la înfiinţarea Eparhiei de Lugoj: se va face o procesiune de la Reşedinţa Episcopiei la Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” cu osemintele P.S. Ioan Bălan unde va fi dus de 100 de preoţi şi depus în catedrală după dorinţa testamentară a distinsului ierarh martir. În cursul după amiezii vor avea loc conferinţe legate de Istoria Eparhiei de Lugoj care se vor desfăşura în Catedrala greco-catolică din Lugoj. În acest context al persecuţiei a traversat cu eroism discret şi rvs pr. Nicolae Brînzeu prepozit capitular. „Felicităm cordial pe dl dr. Sergiu pentru laborioasa lucrare şi pe toţi cei care s-au implicat la apariţia acestei cărţi. Toate spre mai mare mărirea lui Dumnezeu”.

Ultima prelegere a aparţinut d-lui dr. Sergiu Soica. „Toate meritele” a subliniat Dl. Sergiu „i se cuvin pr. Nicolae Brînzeu care a fost şeful canonicilor până în anul 1948”. Autorul a ales cuvintele din titlu: „povestea unui eroism discret” pentru că din anul 1948 şi până în 1962 s-au ştiut extrem de puține date despre acest mare preot al episcopiei de Lugoj şi al Banatului. A scris 34 de cărţi importante, a fost redactor, a publicat numeroase articole şi a fost timp de doi ani protopop în comuna Comloşu-Mare. A fost delegat să reprezinte Comloşu Mare la Marea Unire de la Alba-Iulia de la 1 decembrie 1918.

În încheiere d-l Sergiu a mulțumit d-lui director Tudor Creţu pentru găzduirea şi pentru moderarea evenimentului. A mai mulțumit Prea Sfinţitului Alexandru şi celorlalţi vorbitori. La sfârșitul evenimentului, d-l Sergiu a oferit autografe şi imagini cu pr. Nicole Brînzeu a cărui naştere se împlinesc anul acesta 130 de ani.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe imagini se găsesc AICI.