Cu siguranță una dintre cele mai delicate probleme ce frământă umanitatea acestui început de secol este cooperarea ecumenică. Simpla menționare a ecumenismului riscă să creeze adversități printre creștini de diferite confesiuni. Tocmai aceste asperități trebuie remodelate și îndepărtate pe cât este posibil. Anul acesta Biserica din Ierusalim prin temele propuse ne îndeamnă la retrăirea în fapt cu Biserica.

”Tema propusă în acest an pentru meditaţia noastră de către Bisericile din Ierusalim îi invită pe creştinii din lumea întreagă să dedice un timp de reflecţie relaţiilor lor cu Biserica mamă din Ierusalim, cu scopul de a putea face o nouă reflecţie despre propria lor situaţie. Din această comunitate din Ierusalim s‑au născut toate celelalte comunităţi. Comunitatea pământească din Ierusalim prefigurează Ierusalimul ceresc unde se vor aduna toate popoarele în jurul tronului Mielului pentru a‑l lăuda şi a‑l adora veşnic pe Dumnezeu.

Creştinii din Ierusalim invită în adunările noastre ecumenice din anul 2011 să medităm asupra importanţei stăruinţei noastre în învăţătura apostolilor şi în comuniunea fraternă, la frângerea pâinii şi în rugăciune, elemente care ne unesc în pofida numelui nostru, în unicul trup al lui Cristos. Bisericile din Ierusalim ne cer să ne acordăm cu ele în aspectul precar al situaţiei lor şi să ne rugăm pentru o dreptate care să permită pacea în Ţara Sfântă. Liturghia ecumenică prezentată aici vrea să evidenţieze dimensiunea fundamentală a oricărei mărturii creştine, iubirea pusă în slujba evangheliei, a reconcilierii cu Dumnezeu, şi cu toată omenirea şi creaţia.”

Biserica Greco-catolică din Orăștie sărbătorește cu celelalte Biserici octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor, deoarece sărbătoare este atunci când sunt frații împreună. Octava începe la noi în Biserică (la noi fiind Biserica Greco-Catolică Ilie Tezviteanul din localitate).

Să descriu ce am trăit aș fi poate părtinitor, așa că voi trece sumar în revistă evenimentele petrecute. Cum pot începe altcum de nu cu cei ce sunt slujitori altarelor și de data acesta am avut printre noi pe cei ce reprezintă din acest punct de vedere bisericile istorice din localitate. Cuvântul de bun venit și prima ectenie au fost celebrate de către Pr. Prot. Silviu Lucian Bindea paroh al Bisericii Greco-Catolice Ilie Tezviteanul din Orăștie. Urând prima lectură citită de către Pr.Sipos Szabolcs Attila paroh al Bisericii Reformate din Orăștie, ca Pr. Mihai Enyedi, paroh al Bisericii Greco-Catolice Mihail și Gavril din Pricaz, să dea glas Psalmului. Lectura a doua am ascultat-o în lectura Diaconului Biro Isvan reprezentatul Bisericii Romano-Catolice Sfânta Elisabeta din Orăștie.

Cuvintele Evangheliei au fost readuse în fața ochilor minților noastre de către Pr. Mihai Todoca reprezentantul Bisericii Ortodoxe. Ca omilia să fie pictată în cuvinte bine alese de către Pr. Wolfgang Arvay parohul Bisericii Evanghelice CA din Orăștie.

După ectenia a doua la sfârșitul căreia salutul păcii a unit mâinile celor prezenți, rugăciunea Tatăl Nostru ne-a reunit făcând din toți cei prezenți un lanț uman, un lanț de dragoste ce poate trece toate barierele și vicisitudinile ăstei scurte treceri pe pământul ce ne-a fost dat ca o palidă pre închipuire a celor viitoare.

Am fost onorați de prezența domnului deputat Veniamin Blaga, a domnului primar Alexandru Munteanu și a altor oficialități ale urbei noastre printre care și Pr. Narcis parohul Bisericii Ortodoxe Sfinții Arhanghelii Mihail și Gavril din Orăștie. Nu pot să nu consemnez prezența unui număr mare de credincioși din diferite culte și etnii și nu în cele din urmă prestația de bună calitate a corului parohiei.

Dacă ar fi să mai continui ar trebui să fac două eseuri un eseu odă bucuriei, deoarece bucurie revarsă aceste întâlniri și un eseu dedicat dezamăgiri deoarece sunt dezamăgit de cruda realitate ce ne desparte. Poate greșesc, nu poate sigur greșesc deoarece la Dumnezeu sunt toate cu putință.

În timpul acestei săptămâni ne-am deplasat la fiecare cult, unde ne-am rugat împreună. Astfel în ziua de 19 01 am mers la Biserica Reformată, pe 20 01 la  Biserica Romano-Catolică, pe 23 01 la Biserica Ortodoxă iar pe 24 01 la Biserica Evanghelică CA.

Octava s-a încheiat cu celebrare locală din partea fiecărui cult. În ultima seară a octavei, pe 25 01, Pr Prot. Silviu Lucian Bindea împreună cu Pr. Mihai Enyedi și Pr. Alexandru Gînța, au celebrat Sfânta Liturghie în biserica parohială “Sf. Ilie Tezviteanul”.

Dan Orghici
Orăştie

Mai multe fotografii de la eveniment se găsesc AICI.