După ultimele pelerinaje la Scăiuş: cel eparhial din ziua de 1 octombrie, cu ocazia aniversării primei lăcrimări, şi cel din ziua de 4 octombrie al responsabililor naţionali diecezani/eparhiali cu Pastorația Tineretului din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, sâmbătă, 15 octombrie, a.c. a avut loc un nou pelerinaj la Sanctuarul „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” de la Scăiuş. Pelerinii veniţi la Scăiuş, au fost tinerii şi copiii care frecventează orele de cateheză din Lugoj conduşi de Sora Valeria Bolfă OSBM. De fapt această ieşire a fost propusă ca şi o excursie de aproape o zi pentru micuţii participanţi având atât dimensiunea spirituală (participarea la sfânta liturghie) cât şi cea recreativă (desfășurarea diferitor jocuri după sfânta liturghie).

Este deja cunoscut faptul că ziua de 15 octombrie este data când se aniversează cea de a doua lăcrimare a icoanei Maicii Domnului de la Scăiuş.

La sosire P.S. Alexandru a fost întâmpinat de pr. Iulian Hasciar, parohul locului. Programul a început la orele 10.00 cu Sfânta Liturghie pontificată de P.S. Alexandru. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, vicar general, pr. Robert Trubiansky, paroh la Păru şi pr. Iulian Hasciar, parohul locului. Răspunsurile la sfânta liturghie au fost date chiar de copiii prezenţi.

Prea Sfinţitul Alexandru le-a povestit copiilor episodul celei de a doua lăcrimări care a avut loc în urmă cu 82 de ani la 15 octombrie 1935.

Un alt punct pe care Prea Sfinţia Sa l-a amintit a fost sfântul zilei, sărbătorit în calendarul greco-catolic. „Astăzi, 15 octombrie” – a spus P.S. Alexandru – „sărbătorim pe Sfântul preot martir Lucian din Antiohia. În cadrul acestei Sfinte Liturghii ne-am rugat pentru Prea Fericitul Părinte Cardinal Lucian, întâistătătorul Bisericii Noastre ca Atotputernicul Dumnezeu, prin mijlocirea Prea Curatei Fecioare Maria, Regina Rozariului, să-i dăruiască Prea Fericirii Sale, deplină sănătate, fericire şi bogate haruri cerești şi întru mulţi şi fericiţi ani!”.

„Pentru noi”, – a continuat PS Alexandru, – „este un dar al lui Dumnezeu, un semn al providenței, lăcrimarea acestei icoane ce a avut loc în urmă cu 82 de ani. Maica Domnului era permanent legată de Isus de la Bunavestire până la Înălțarea Domnului. Lângă Crucea lui Isus era şi Maica Domnului. Unde este prezent Cristos în Viața Bisericii acolo este şi Sfânta Fecioară Maria”.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, în faţa icoanei care a lăcrimat, s-a rostit rugăciunea de Consfinţire la Inima Neprihănită a Prea Curatei Fecioare Maria.

După Sfânta Liturghie, copiii au desfăşurat diferite programe recreative, pe platoul din faţa sanctuarului.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.