Aproximativ 800 de credincioşi greco-catolici de pe cuprinsul Eparhiei de Lugoj s-au reunit şi în acest an la 1 octombrie, cu prilejul pelerinajului de toamnă la sanctuarul „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” de la Scăiuş. Pelerinajul anual de toamnă de la Scăiuş este organizat pentru a comemora semnul plăcut al lăcrimarii icoanei Sfintei Fecioare Maria care a avut loc în urmă cu 82 de ani, la 30 septembrie şi 15 octombrie 1934.

Pelerinajul la Sanctuarul „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” de la Scăiuş din acest an a adus împreună credincioşi din judeţele Timiş, Caraş, Arad şi Hunedoara.

Drumul la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului l-au făcut şi credincioşi din Bihor, care au venit cu autocarul din parohiile Sântandrei şi Oradea Mare.

La sosire, P.S. Alexandru a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de pr. Iulian Hasciar, parohul locului. Înainte de Sfânta Liturghie, a avut loc sfinţirea noii Cruci de Lumină care de curând a fost înălțată în peisajul Sanctuarului de la Scăiuş.

Sfânta Liturghie s-a celebrat pe esplanada din faţa bisericii. Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat, a fost adusă din biserică şi a fost expusă afară pe platoul din faţa bisericii, înaintea credincioşilor, spre venerare.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. Alături de Prea Sfinţia Sa, au concelebrat 25 de preoţi din parohiile Eparhiei de Lugoj, Oradea şi Arhieparhia Blajului. Alături de sfinţiile lor au participat şi numeroşi credincioşi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei din Lugoj, dirijat de d-na Olimpia Drăgan.

Cuvântul de învățătură a fost ţinut de P.S. Alexandru. Prea Sfinţia sa a spus că pelerinajul de toamnă la Sanctuarul Maicii Sfinte de la Scăiuş a coincis în acest an cu sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului”. P.S. Alexandru a menţionat apariţia unei cruci care îmbogăţeşte peisajul sanctuarului din Scăiuş. Ea a fost ridicată cu contribuţia Episcopiei Lugojului dar şi cu o contribuţie a unui enoriaş vindecat de o boală gravă.

„Astăzi, la Scăiuş”, a spus P.S. Alexandru, „avem alături Crucea Mântuitorului şi icoana Maicii Domnului care a lăcrimat de două ori în anul 1934. Am alăturat simbolic jertfa lui Isus de pe cruce şi lacrimile Maicii Domnului. Crucea are o înălţime de 7,38 metri, adică o sutime din înălţimea Muntelui Golgota din Ierusalim şi este orientată pe direcţia est – vest”.

Un alt moment important pe care Prea Sfinţia Sa l-a amintit a fost pelerinajul la Scăiuş din toamna lui 2015 când întreg episcopatul catolic din România aflat la Lugoj pentru sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopilor Catolici din România, a celebrat o Sfântă Liturghie Solemnă. De-asemenea, Prea Sfinţia Sa a vorbit despre istorica zi de 27 septembrie 2014, data solemnităţii sfinţirii acestui sanctuar de către P.F. Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, însoţit de P.S. Petru Gherghel, Episcop romano-catolic al Iaşilor şi de P.S. Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului.

„Iubiţi credincioşi” a spus P.S. Alexandru, „să ne bucurăm de acest mare har; sunt sigur că niciunul din cei prezenţi aici la Scăiuş, nu va pleca fără să primească un har de la Maica Domnului. Ea se bucură să fie cinstită, să fie lăudată. Acest lucru a început în urmă cu 2000 de ani în casa din Nazaret, când un mesager al Tatălui ceresc, Îngerul Gabriel a salutat-o pe Fecioara Maria, aducându-i elogii celei care avea sa devină mamă a Fiului lui Dumnezeu”. „Bucură-te cea plină de har, Domnul este cu Tine”. Scăiuşul nu este cu nimic mai prejos” a adăugat P.S. Alexandru „pentru că aici o găsim pe aceeași Mamă îndurătoare şi iubitoare, pe Maica Domnului care şi-a făcut prezenţa în ultimii ani în mai multe locuri de pe globul pământesc: Lourdes, Fatima şi altele”.

P.S. Alexandru a mulţumit preoţilor şi pelerinilor prezenţi. A mulţumit corului care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. A mulţumit gazdei, Părintelui paroh Iulian Hasciar şi familiei sale; a multţumit credincioşilor locali care au pregătit şi de data aceasta cu multă dăruire buna desfăşurare a pelerinajului.

„Rugăm pe Prea Curata Fecioară Maria” a spus P.S. Alexandru, „să ne ocrotească şi îi mulţumim că ne-a ajutat să facem un pas înainte în privinţa dezvoltării acestui sanctuar care astăzi este un loc mai primitor şi mai agreabil ca în trecut”.

Prea Sfinţia Sa le-a amintit pelerinilor că toate sărbătorile mariane de peste an sunt ocazii de pelerinaj la sanctuarul marian de la Scaius.

La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a rostit rugăciunea de Consfinţire la Inima Neprihănită a Prea Curatei Fecioare Maria.

Programul liturgic s-a încheiat cu miruirea credincioşilor şi distribuirea anafurei.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.