A devenit o tradiţie de mai mulţi ani ca în ziua de 15 octombrie – data celei de a doua lăcrimări – PS Alexandru împreună cu personalul clerical şi neclerical al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, să efectueze un pelerinaj la Sanctuarul „Maica Domnului, Apărătoarea Noastră” de la Scăiuş.

Şi în acest an 2015 seria pelerinajelor a continuat, atât la marile sărbători mariane cât şi cu alte ocazii. Amintim de ultimele trei pelerinaje frumoase, realizate în toamna acestui en: cel istoric al Episcopilor Catolici din România de ambele rituri, care a avut loc la 22 septembrie, a.c, pelerinajul eparhial tradiţional de toamnă, la 26 septembrie, şi pelerinajul delegaţiilor Reuniunii Mariane din Eparhiile Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică ce a avut loc la 2 octombrie.

La sosire PS Alexandru a fost întâmpinat de pr. Iulian Hasciar, parohul locului. Programul a început la orele 10.30 cu Sfânta Liturghie pontificată de P.S. Alexandru. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: pr. prot. on. Ioan Pop, parohul Catedralei din Lugoj, pr. Narcis Ardelean, administrator pe probleme de patrimoniu şi pr. Iulian Hasciar, parohul locului.

În cadrul Sfintei Liturghii s-a rostit ectenia morţilor.

Prea Sfinţitul Alexandru a amintit în cuvântul său despre construirea acestui complex spiritual marian, despre evenimentul sfinţirii solemne a noii biserici de către Prea Fericirea Sa Cardinal Lucian Mureşan la 27 septembrie 2014 şi despre pelerinajul Episcopilor Catolici din România la Scăiuş.

Astăzi, 15 octombrie – a spus PS Alexandru – sărbătorim pe Sfântul preot martir Lucian din Antiohia şi pe Sfânta Tereza de Avila. În cadrul acestei Sfinte Liturghii ne-am rugat pentru Prea Fericitul Părinte Cardinal Lucian, întâistătătorul Bisericii Noastre ca Atotputernicul Dumnezeu, prin mijlocirea Prea Curatei Fecioare Maria, Regina Rozariului, să-i dăruiască Prea Fericirii Sale, deplină sănătate, fericire şi bogate haruri cerești”.

Pentru noi, – a continuat PS Alexandru, – este un dar al lui Dumnezeu, un semn al providenței, lăcrimarea acestei icoane ce a avut loc în urmă cu 81 de ani. Maica Domnului era permanent legată de Isus de la Bunavestire până la Înălțarea Domnului. Lângă Crucea lui Isus era şi Maica Domnului. Unde este prezent Cristos în Viața Bisericii acolo este şi Sfânta Fecioară Maria.

La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a rostit rugăciunea de Consfinţire la Inima Neprihănită a Prea Curatei Fecioare Maria.

Următorul pelerinaj la Sanctuarul „Maica Domnului Apărătoarea Noastră” va avea loc la sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, în data de 21 noiembrie.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.