Sâmbătă 2 oct. 2010 s-a desfăşurat Pelerinajul la Scăiuş în cinstea Maicii Domnului. Este al XXI – lea pelerinaj anual după recâştigarea libertăţii Bisericii Române Unite. A fost o minunată şi binecuvântată zi de toamnă cu soare la răsărit şi aerul curat al unui spaţiu sacru în care urma lacrimilor Preacuratei nu mai este pe Icoană ci în inimile noastre.

Au venit credincioşi şi preoţi din cuprinsul Eparhiei de Lugoj cu o stare de spirit ce predispunea la simţirea eficacităţii harurilor de excepţie ale Mamei lui Isus Cristos.

După întâmpinarea PS Alexandru Mesian a urmat procesiunea scoaterii Icoanei din biserică şi aşezarea ei în apropierea altarului. Înainte de începerea sf. Liturghii s-a rostit de către toţi cei prezenţi Rozariul Misterelor de bucurie.

La ora 10,45 a început Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pontificată de ES Alexandru Mesian cu un sobor de 13 preoţi şi 2 diaconi. La masa altarului au servit Mons.Pop Angelo şi Pr. Iuliu Hasciar, parohul Scăiuşului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei din Lugoj. Câțiva preoţi au oficiat spovedania pentru credincioşi.

Predica a fost rostită de către Pr. Angelo Pop, Vicarul general al Episcopiei de Lugoj. Întreaga predică a avut efectul unei zidiri sufleteşti binevenită. Axa principală au fost cele cinci mistere de bucurie ale Rozariului cu virtuțile specifice: ascultarea, umilinţa, caritatea, curăţia, înţelepciunea.

S-au împărtăşit un impresionant număr de credincioşi într-o pioasă şi liniştită stare a spiritului marian.

La finalul Liturghiei PSS Alexandru a rostit un cuvânt pastoral legat de importanţa Pelerinajului de la Scăiuş asemenea altor locuri închinate cinstirii Maicii Domnului din ţară (Nicula, Radna, Cacica) sau din lume (Fatima, Lourdes ş.a.), mesajul principal fiind convertirea, cu o specială referire la Fatima. Nu este un timp pierdut ci unul câştigat al Celei plină de dar şi Cea legată de Dumnezeu şi mântuirea sufletelor.

Distinsul nostru ierarh a mai subliniat şi dezvoltarea acestui aşezământ marian care să stimuleze venirea pelerinilor şi aplecarea lor spre cele spirituale. Asfel s-ar putea realiza Calea Crucii, realizarea unei rame „mai artistică,mai frumoasă”a icoanei sfintei lăcrimări, o fântână cu apă curentă din care să poată lua credincioşii, lucrări de construcţii ş.a.spre a da laudă şi mărire Maicii Domnului de la Scăiuş. Avem proiecte pentru aceste realizări şi sperăm că vom putea să le dăm curs.

Apoi au fost expuse şi câteva realizări de până acum: platforma pentru buna participare a credincioşilor la serviciul divin, repararea şi consolidarea bisericii,amenajarea terenului prin strădania bunilor credincioşi ş.a.

Din punct de vedere spiritual PSS Alexandru s-a mai referit la importanţa rugăciunii mai ales în posibilele dificultăţi ale unui viitor pe care noi nu-l cunoaştem. Cu toate acestea „Noi suntem fericiţi atât timp cât ştim că CU NOI ESTE DUMNEZEU”. Aici la Scăiuş găsim un loc umil asemenea celui de la Betleem dar nu găsim construcţii care să ajute mai mult pe credincioşi la înălţare spirituală.

S-a adus o binemeritată laudă Corului Catedralei pentru că „arta ne înalţă spre Dumnezeu”. Cuvântul pastoral s-a încheiat cu inspirarea virtuţii speranţei şi încrederii pentru toţi cei care o cinstesc pe Maica Domnului.

Spre final Pr. Iulius Hasciar a rostit un inimos cuvânt de mulţumire lui Dumnezeu, Preacuratei, PS Alexandru Mesian, preoţilor, credincioşilor şi autorităţilor locale

Evenimentul de la Scăiuş s-a încheiat cu miruirea credincioşilor, împărţirea anafurei şi venerarea Icoanei Maicii Domnului.

Pr. Marian I. Ştefănescu
Protopop de Reşiţa

Mai multe fotografii de la acest eveniment se găsesc AICI.