În Duminica a şaptea după Rusalii, la 11 august, a.c. P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Brad, Protopopiatul Deva, cu ocazia sfinţirii noii biserici ce poartă hramul „Sfântul Anton de Padova”. Este prima sfinţire a unui lăcaş de cult în această localitate după 70 de ani când a fost sfinţită biserica greco-catolică din localitate de către episcopul martir. dr. Ioan Bălan, în anul 1943, biserică neretrocedată. Ultima vizită pastorală a avut loc anul trecut 2012 mai precis la 10 iunie când s-a sfinţit piatra de temelie a acestei biserici.

La eveniment a luat parte Rvs. Pr. Enzo Poiana OFMConv, rectorul Bazilicii Sf. Anton de la Padova împreună cu Fr. Anton Budău OFMConv

P.S. Alexandru împreună cu Mons. Angelo şi cei doi oaspeţi veniţi de la Padova au vizitat mai întâi biserica romano-catolică din localitate unde a avut loc un scurt moment de rugăciune. Prea Sfinţia Sa, a rostit un cuvânt de mulţumire pentru faptul că ni s-a dat posibilitatea de a folosi lăcaşul de cult vreme de aproape 20 de ani.

La sosire P.S. Alexandru a fost întâmpinat în faţa noii biserici de către rvs. pr. Micu Ceciliu, protopop de Deva, pr. Ioan Tîncu, parohul locului, rvs. pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma şi pr. Olariu Cristian, paroh la Balinţ.

Ceremonia a început la orele 10.00 cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat în faţa intrării în biserică, după care a urmat binecuvântarea lăcaşului de cult, prin ungerea zidurilor exterioare şi interioare cu sfântul şi marele mir, în formă de cruce, şi prin stropire cu apă sfinţită. De-asemenea s-a sfinţit şi masa altarului. Parohia a primit de la Ministrul Provincial de la Padova, P. Giovanni Voltan OFMConv, un frumos relicvariu în care sunt aşezate moaștele Sfântului Anton acestea fiind aduse personal de la Bazilica Sfântului de la Padova de către Rvs. Pr. Enzo Poiana OFMConv, rectorul acestei bazilici. Mons. Angelo-Narcis Pop a dat citire Hrisovului. Redăm câteva informaţii din acest document:

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, între anii 2012-2013 în localitatea Brad a fost ridicată o nouă biserică greco-catolică.

La Brad a existat comunitate greco-catolică cu biserică şi înainte de anul 1948. Lăcaşul de cult confiscat de regimul comunist în anul 1948 şi dat în posesia Bisericii Ortodoxe Române, nu a fost retrocedat nici până în ziua de azi, fiind una din cele peste 120 de cazuri de biserici greco-catolice neretrocedate din judeţul Hunedoara.

Reluarea activităţii în această parohie s-a făcut în anul 1995. Prin bunăvoinţa parohiei romano-catolice din Brad, comunitatea greco-catolică şi-a putut desfăşura activităţile pastorale în lăcaşul de cult romano-catolic, în apartamentul parohial și în casa de cultură. Primul preot care a păstorit comunitatea din Brad a fost pr. Adrian Poncotan. Din anul 2000 a fost numit pr. Ioan Tîncu, care păstoreşte şi în prezent această parohie.În luna aprilie a anului 2000 s-a cumpărat un apartament parohial, iar în 24 martie 2011 s-a cumpărat o casă și un teren într-o zonă centrală a localităţii pentru construcţia bisericii.

În prima Duminică după Rusalii, în ziua de 10 iunie 2012, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, a sfințit piatra de temelie a noii biserici.

Ceremonia a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii arhiereşti. Alături de Episcopul eparhial, au concelebrat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar General, pr. rector Enzo Poiana OFMConv, pr. rector Gabriel Buboi pr. prot. Micu Ceciliu, pr. Olariu Cristian şi pr. Ioan Tîncu, parohul locului. Răspunsurile au fost date de credincioşii parohiei.

În Cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru a vorbit despre apropiata sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului şi despre evanghelia duminicii, a vindecării celor doi orbi. Le-a făcut cunoscut credincioşilor faptul că parohia lor este a doua biserică din Eparhia de Lugoj consacrată Sfântului Anton de Padova cu toate că în multe parohii din eparhia de Lugoj, Sfântul Anton este cunoscut, apreciat, cinstit şi implorat de mulţi credincioşi pentru a mijloci de la Dumnezeu diferite daruri. Prea Sfinţia Sa a prezentat câteva momente din istoria parohiei şi a construirii noului locaş de cult. „Este ce a de a patra biserică ce s a sfintit anul acesta” a spus P.S. Alexandru „şi mai avem vreo patru biserici care sunt în curs de finalizare: biserica de la Spini, Tuştea, Silvasu de Jos şi Fârliug”. A mulţumit tuturor participanţilor, celor care şi-au adus contribuţia la edificarea acestui locaş de cult. A mulţumit în mod deosebit Ministrului Provincial Padova P. Giovanni Voltan OFMConv, care a trimis relicva într-un frumos relicvariu însoţit de documentul care atestă autenticitatea relicvei. A salutat preoţii prezenţi şi nu în ultimul rând l-a felicitat pe Părintele paroh.

Pr. Enzo Poiana a adresat câteva cuvinte credincioşilor spunând că Sfântul Anton împarte haruri tuturor, însă nu o poate face acolo unde sunt dezbinări şi unde oamenii nu-l ascultă pe Dumnezeu. I-a încurajat pe credincioşi să „se încăpăţâneze” a-i cere ajutorul Sfântului Anton. La Sfântul Anton apelează atât credincioşi creştini de confesiune greco-catolică, romano-catolică, ortodoxă cât şi necreştini de diferite religii.

La final, Pr. paroh Ioan a rostit un cuvânt, în nume personal şi în numele credincioşilor păstoriţi, prin care a mulţumit Domnului şi tuturor celor care în numele lui Isus Cristos au contribuit la ridicarea bisericii. A mulţumit celor care au sprijinit financiar lucrările: Episcopia Lugojului, Conferinţa Episcopilor Catolici din Statele Unite ale Americii, Conferinţa Episcopilor Catolici din Italia, episcopiilor de: Munster, Mainz şi Augsburg (Germania), Mons. Rene Bremont  din Franța şi nu în ultimul rând a bunilor credincioşi din Brad, dintre care amintim Familia Gârbea, Fam. Curtuzan Petru precum și D-na Aștefani Olga. A mulţumit D-l Constantin Micșa managerul firmei care a construit edificiul de cult.

Pr. Ioan a oferit P.S. Alexandru şi preoţilor concelebranţi în semn de amintire câte un tablou cu Sfântul Anton de Padova.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frăţească.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.