În Duminica a cincea după Rusalii, Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală înparohia Vărădia (Protopopiatul de Oraviţa). Ultima vizită pastorală în parohia Vărădia a avut loc la 19 mai 2013, cu ocazia sfinţirii solemne a noii biserici.

Prea Sfinţia Sa a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către pr. Ovidiu Cozmuţa, Protopop de Oraviţa, pr. Florian Gui, (din Eparhia de Oradea) şi pr. Cristian Chişvasi, parohul locului. Copiii parohiei şi-au întâmpinat Ierarhul cu flori, conform tradiției.

Programul a început cu rugăciunea Sfântului Rozar. Sfânta Liturghie a fost pontificată de P.S. Alexandru. Au concelebrat: pr. Florian Gui, pr. prot. Ovidiu Cozmuţa, pr. ieromonah Atanasie Muntoni, stareţul mănăstirii „Prea Sfânta Treime” şi pr. Cristian Chişvasi, parohul locului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de tineri de la liceul „Don Orione”, Oradea împreună cu un grup de absolvenţi teologi şi călugări.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru a vorbit despre Evanghelia zilei. Prea Sfinţia Sa a prezentat câteva cuvinte din istoria recentă a parohiei. A salutat prezenţa oficialităţilor locale, în persoana d-lui primar Dănuţ-Ionel Musa. L-a felicitat pe pr. paroh Cristian Chişvasi pentru realizările făcute în parohie într-un timp scurt. A salutat prezenţa tinerilor de la liceul „Don Orione” care desfăşoară un campus cu copiii parohiei, timp de o săptămână. Nu în ultimul rând a salutat prezenţa credincioşilor şi a celor veniţi din alte localităţi: Lugoj, Giroc, Timişoara.

Părintele paroh Cristian a mulţumit în primul rând lui Dumnezeu şi Prea Curatei Fecioare Maria A mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru vizită; de-asemenea a mulţumit şi preoţilor concelebranţi şi credincioşilor.

Momentele de rugăciune au fost urmate de o agapă frăţească pregătită cu generozitate de credincioşii acestei parohii.

* * *

Parohia Vărădia a luat ființă în anul 1857 când a trecut la unire aproape întreaga comună. În anul 1903 au existat 1827 de greco-catolici, ortodocși 1300, iar romano-catolici 233. Biserica a fost construită în anul 1890. În această comunitate au existat două parohii greco-catolice. Casa Parohială, biserica şi toate bunurile au fost confiscate de regimul ateo comunist în anul 1948 și nu au fost nici până în prezent retrocedate.

Între 1948 şi 1990 Biserica Greco-Catolică Română a fost suprimată şi interzisă cât timp puterea comunistă a guvernat România prin dictatură, preoţii şi episcopii au fost încarceraţi şi omorâţi în închisori, iar bunurile materiale confiscate de către stat.

La 20 noiembrie 1995, după şase ani de la căderea comunismului în România, s-a reînființat parohia Vărădia. Slujbele religioase s-au ținut în diferite locuri improvizate, iar administrarea parohiei s-a făcut succesiv de mai mulți preoți: pr. Silviu Bindea, pr. Jarca Miron, pr. Cozmuța Ovidiu, pr. Posteucă Leon şi pr. Pavel Tilca.

La 25 octombrie 1998 P.S. Alexandru Mesian a efectuat prima vizită pastorală în această localitate. Sfânta Liturghie s-a celebrat în casa unui credincios. S-a încercat în mai multe rânduri recuperarea bisericii și a casei parohiale, dar nu s-a reușit. La 30 iunie 2000 în urma cumpărării unui teren, s-a sfințit locul de biserică și s-a pus piatra de temelie. La 26 octombrie 2003 biserica a devenit funcțională prin sfințirea lucrărilor terminate la acel moment.

La 12 aprilie 2005 s-a cumpărat o casă pentru locuinţa preotului. La 8 octombrie 2006 a avut loc hirotonirea și instalarea Pr. Ionuț Caplea, ca preot stabil în această parohie. La 1 august 2010 s-a stabilit în parohie pr. Mihnea Gheorghe.

La 19 mai 2013 a avut loc sfinţirea solemnă a noii biserici în urma lucrărilor finale exterioare şi interioare. Din anul 2013 această parohie este păstorită de pr. Cristian Chişvasi.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.