DSC_0025În duminica a zecea după Rusalii, la 17 august, a.c. P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală – devenită deja tradiţională – în protopopiatul Lupeni. Preasfinţitul Alexandru a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj.

Cu ocazia „Anului Maicii Domnului de la Scăiuş” a fost adusă Icoana făcătoare de minuni a Maicii Sfinte de la Scăiuș care a lăcrimat de două ori în toamna anului 1934.

Vizita a început cu parohia Petroşani unde s-a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească. Biserica din Petroşani a fost sfinţită în urmă cu patru ani la 10 iulie 2010 de către P.S. Alexandru Mesian şi P.S. Virgil Bercea, Episcop de Oradea. La Sfânta Liturghie, alături de P.S. Alexandru au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. Adrian Nagy, protopop de Lupeni, pr. Leonard Bulzan, paroh la Vulcan, pr. Vasile Solomon, parohul locului, pr. Dorin Szilvester, paroh la Bărbăteni, pr. Sabo Sorin, paroh la Deva, pr. Daniel Solomon, paroh la Tuştea şi pr. Goşea Mariuş Aristică, paroh la Recanati (Italia). Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Ipod. Nicuşor Poroabă.

În Cuvântul de învăţătură Prea Sfinţitul Alexandru a vorbit pe larg despre Prea Curata Fecioară Maria, despre Icoana Maicii Domnului de la Scăiuş. A prezentat credincioşilor realizările ce s-au făcut anul acesta la Scăiuş, noua biserică şi alte obiective ce alcătuiesc un complex marian spiritual pentru pelerinaje.

Pr. paroh Vasile a mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru vizită. A mulţumit confraţilor preoţi care au concelebrat, credincioşilor din parohie dar şi celor veniţi din împrejurimi: Uricani, Vulcan, Lupeni, Pui, Deva şi Lugoj.

Mons. Angelo a prezentat cartea „Maica Domnului de la Scăiuş”, apărută la Editura Surorilor Lauretane din Baia-Mare la începutul acestui an.

După Sfânta Liturghie, vizita Prea Sfințitului Alexandru a continuat în parohia Vulcan unde a sfinţit locul pe care urmează a se construi biserica cu hramul „Sf. Ap. Petru şi Pavel”. La sosire P.S. Alexandru a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de pr. Leonard Bulzan, parohul locului, de d-l Gheorghe Ile, primarul oraşului Vulcan şi de un mare număr de credincioşi. Ceremonia a început cu oficiul sfinţirii apei, urmat de sfinţirea locului de biserică, a credincioşilor, a pietrei de temelie şi a crucii din lemn. Terenul pe care se va construi biserica a fost primit din partea primăriei; lăcaşul de cult greco-catolic confiscat în anul 1948 nu a fost retrocedat. La eveniment alături de dl. primar Gheorghe Ile au luat parte: d-l viceprimar ec. Cristian Merişanu, d-na Cristina Baleia, directorul spitalului municipal Vulcan (în apropierea căruia se va construi biserica) şi alte oficialităţi.

După sfințirea locului de biserică, pelerinii s-au deplasat cu diferite mijloace de transport spre locul de pelerinaj de la Brădet-Câmpul lui Neag. Acest pelerinaj anual ajuns la a XXIII-a ediţie, este fixat în luna august în duminica de după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Prima oprire la Câmpul lui Neag a fost la Statuia Preasfintei Inimi a lui Isus unde s-a rostit rugăciunea de Consfinţire la Preasfânta Inimă a lui Isus, urmată de cântece în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus. Cu toţii au pornit în procesiune spre statuia Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, unde s-a rostit Sfântul Rozar şi rugăciunea de Consfinţire la Inima Neprihănită a Mariei urmate de cântece mariane. În încheiere PS Alexandru, de sus din faţa Statuii Maicii Domnului, a dat binecuvântarea pelerinilor şi a urat La revedere la pelerinajul din 2015.

Statuia Prea Curatei Fecioare Maria de la Câmpul lui Neag este o copie a statuii Maicii Domnului de la Lourdes. A fost adusă de preotul Ştefan Berinde şi soţia lui Maria, în urmă cu 100 de ani, (în anul 1913). De atunci şi până la desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, credincioşii din Valea Jiului au venit în fiecare an în pelerinaj în acest frumos cadru natural unde se află statuia. Aceasta s-a păstrat ca o minune în vremea regimului comunist. În anul 1977 a fost restaurată de pr. Ştefan Dănilă. Statuia, este fixată pe o stâncă înaltă la marginea localităţii. Imediat după anul 1989, s-a reluat tradiția pelerinajelor la Câmpul lui Neag. În acelaşi loc numit generic „Brădet” din cauza amplasării acestuia în jurul unei păduri de brazi, se găseşte şi o cruce monumentală ridicată la 8 noiembrie 1895 de către părintele greco-catolic Constantin Stanciu în memoria eroilor locali căzuţi în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878).

Raimondo-Mario Rupp

Albume foto:

Sfânta Liturghie arhierească în parohia Petroşani
Sfinţirea pietrei de temelie a noii biserici din Vulcan
Pelerinaj la Câmpul lui Neag