În Duminica a şasea după Paşti (a Orbului), la 25 mai 2014 Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Belotinţ, Protopopiatul de Arad, cu ocazia sfinţirii bisericii cu hramul „Înălţarea Domnului” în urma lucrărilor de restaurare a zidurilor exterioare. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj.

Cu ocazia „Anului Maicii Domnului de la Scăiuş” a fost adusă Icoana făcătoare de minuni a Maicii Sfinte de la Scăiuș care a lăcrimat de două ori în toamna anului 1934. Icoana va fi purtată în cursul acestui an în mai multe biserici din cele 12 protopopiate din Eparhia de Lugoj.

La eveniment a luat parte D-l Petrică Moldovan, primarul comunei Conop de care aparţine localitatea Belotinţ.

Parohia Belotinţ a fost înfiinţată în anul 1895. Primul paroh al acestei comunităţi a fost pr. dr. Daniel Fireza, care ulterior a devenit secretar episcopal, iar în anul 1908 ajunge camerar papal apoi la cativa ani canonic-lector al Capitlului Catedral din Lugoj si provicar episcopal. Încă de la anul 1903 parohia Belotinţ număra 231 de credincioşi. Actuala biserică a fost edificată în anul 1938.

Este cunoscut faptul că între 1948 şi 1990 Biserica Greco-Catolică din România a fost suprimată şi interzisă cât timp puterea comunistă a guvernat ţara prin dictatură. Preoţii şi episcopii au fost încarceraţi şi omorâţi prin închisori, iar bunurile materiale confiscate de către stat.

După căderea regimului comunist şi repunerea oficială în libertate a Bisericii greco-catolice lăcaşul de cult din Belotinţ nu a fost retrocedat imediat, bunurile din interior au fost înstrăinate, spaţiul sacru devenind loc de jucat fotbal pentru copii. În ciuda dorinţei parohiei ortodoxe din Belotinţ de a dărâma biserica greco-catolică, s-a reuşit salvarea lăcaşului de cult prin retrocedarea bisericii şi a casei parohiale de către Comisia naţională de retrocedări de la Bucureşti. Episcopia greco-catolică de Lugoj a trecut imediat la renovarea acoperişului şi a interiorului bisericii pentru a putea fi redată cultului. Bucuria credincioşilor din Belotinţ a fost mare când la, 20 iunie 2010, a avut loc sfinţirea bisericii în interior de către Mons. Angelo N. Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj. Un rol important pentru această parohie l-a avut pr. prot. Coriolan Mureşan senior pentru implicarea sa în organizarea parohiei, redobândirea clădirilor şi a pământului parohiei, de construcţia gardului împrejmuitor al bisericii şi altele. Între anii 2010-2012 administrator parohial a fost pr. Florin Petrovan (paroh de Bârzava). În anul 2012, mai exact în ziua de 4 noiembrie, pr. Gabriel Ceauş a fost instalat ca paroh, stabilindu-se totodată în localitate. Tot în acest an a fost refăcută şi casa parohială. În anul 2013 s-au renovat zidurile exterioare ale bisericii, de către firma Promptitudine SRL Lugoj condusă de D-l Madescu Ioan și Dumitru Ioan.

La sosire P.S. Alexandru a fost întâmpinat de pr. Radu Vorindan, protopop de Arad, de pr. Gabriel Ceauş, parohul locului şi de credincioşi, cu tradiţionala pâine şi sare precum şi cu buchete de flori.

Ceremonia religioasă a început la orele 10.00 cu oficiul sfinţirii apei, după care a avut loc binecuvântarea cu apă sfinţită şi sfântul mir a zidurilor exterioare şi interioare.

A urmat Sfânta Liturghie Arhierească. Alături de Prea Sfinţitul Alexandru au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, pr. prot. Radu Vorindan, pr. Iulian Hasciar, paroh la Scăiuş, pr. Ioan Coman, paroh la Lipova, pr. Ovidiu Crişan, paroh la Zădăreni, pr. Florin Petrovan, paroh la Bârzava pr. Mihai Vereş şi pr. Gabriel Ceauş, parohul locului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”, Arad-Centru. La sfârşitul Sfintei Liturghii a avut loc un Parastas de pomenire după familia pr. Iosif Neda.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru a vorbit despre evanghelia zilei, a orbului din naştere De-asemenea Prea Sfinţia Sa a prezentat câteva momente importante din istoria parohiei. Un alt punct despre care Prea Sfinţitul a vorbit a fost legat de Icoana Maicii Domnului de la Scăiuş. P.S. Alexandru a prezentat cartea „Maica Domnului de la Scăiuş”, apărută la Editura Surorilor Lauretane din Baia-Mare. În continuare au luat cuvântul d-l primar Petrică Moldovan care a mulţumit pentru invitaţie şi i-a felicitat pe cei prezenţi pentru participare. La final, Părintele Gabriel a mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru vizită, a mulţumit preoţilor concelebranţi, corului de la Arad, credincioşilor prezenţi şi tuturor celor care au contribuit la buna organizare. S-au adus de asemenea mulţumiri autorităţilor locale, domnilor primari din Conop şi Ususău pentru sprijinul acordat.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.

Pr. prot. Coriolan Mureşan - 20 iunie 2010