La invitaţia Prea Sfinţiei Sale Djura Džudžar, episcop greco-catolic, Exarh Apostolic de Serbia; a pr. Mihai Gherghel, paroh la Marcovăţ şi Vârşeţ (Serbia), şi a consiliului parohial, P.S. Alexandru Mesian, episcop de Lugoj a efectuat o vizită în Serbia la Vârșeț, sâmbătă, 13 octombrie 2018, cu ocazia sfinţirii bisericii greco-catolice „Sf. Treime”, în urma lucrărilor de restaurare interioară şi exterioară. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, vicarul general al Episcopiei de Lugoj.

La sosire, P.S.Alexandru, P.S. Džudžar și P.S. Laszlo Nemeth, episcop romano-catolic de Zrenjanin, au fost întâmpinați de către pr. Mihai Gherghel, parohul locului, cu pâine și sare.

Programul a început în curtea bisericii cu rânduiala Sfințirii Bisericii la exterior prin stropirea cu apă sfințită și ungerea cu Sfântul Mir, apoi a urmat Sfințirii Bisericii la interior și consacrarea altarului. La sfânta Liturghie, alături de: P.S. Alexandru Mesian, P.S. Djura Džudžar și P.S. Nemeth Laszlo, au concelebrat un sobor de preoţi din Episcopia de Lugoj și Blaj, preoți roman-catolici din Dieceza de Zrenjanin şi preoţi greco-catolici care l-au însoţit pe episcopul Džudžar.

Au participat oficialități de stat din România și Serbia: Dl. Cosmin Hălăcescu, ministrul consilier din partea Ambasadei Române la Belgrad; Dl. Gârban Gavrilo din partea ministerului cultelor din Belgrad; Dl. Dragan Miloșevici și Dl. Miroslav Ilici, responsbil secretar cu cultele din partea Provinciei Autonome Voivodina; Dl. Dinu Gheorghe, consulul general român din Vârșet, și Dl. Dan Nicolae Constantin, ministrul consilier, din partea Consulatului României la Vârșet, și alte oficialități locale.

Prea Sfințitul Alexandru a oferit părintelui Mihai Gherghel o icoană cu Maica Domnului de la Scăiuș care a lăcrimat la 30 septembrie și 15 octombrie 1934, spunând că „este bine să existe într-o biserică nouă o asemenea icoană pentru că Maica Domnului este Regina Păcii”.

Pr. paroh Mihai a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru, Prea Sfinţiei Sale Djura Džudžar și Prea Sfințitului Nemeth Laszlo pentru interesul arătat faţă de această comunitate. A mulţumit tuturor participanţilor şi preoţilor concelebranți şi oficialităților prezente. A mulţumit credincioşilor din parohie pentru buna organizare a evenimentului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă .

Scurt istoric

Parohia Greco-Catolică din Vârșeț a funcționat ca și filie a Parohiei Greco-Catolice din Marcovăț. În anul 1903 existau în Vârșeț aproximativ 100 de credincioși greco-catolici. Datele ultimului recensământ din anul 2011 arată că și astăzi există în Vârșeț aproximativ 100 de credincioși greco-catolici. Unele familii de greco-catolici din Marcovăț și Iancaid, acum trăiesc la Vârșeț. Știm că părintele Vasile Miclău, de pie memorie, părinte protoiereu, care a slujit 48 de ani la Marcovăț, și nu numai, a botezat și a încreștinat multe persoane, chiar și din Vârșeț și din împrejurul orașului.

Această biserică a fost cumpărată de comunitatea greco-catolică din Vârșeț în anul 2015 de la Biserica Evanghelică. În ultimii 3 ani s-au făcut reparații la acoperiș, pe turnul Bisericii s-a montat o cruce, în interior s-a schimbat instalația electrică, zugrăveli, s-a confecționat un iconostas conform tradiției Bisericii Bizantine, băncile au fost ajustate, iar pe geamuri s-a aplicat o folie ce imită vitraliul.

Este pentru prima dată când după peste 100 de ani românii greco-catolici din Vârșet și-au inaugurat biserica lor. S-au constituit în parohia cu hramul Sf. Treime, iar Bunul Dumnezeu le-a dăruit un preot vrednic.

Această Biserică a fost construită în anul 1932.  La început a fost folosită de comunitatea evanghelică de limbă germană, maghiară și slovacă.

Ziua de 13 octombrie 2018 pentru Biserica Greco-Catolică Română este o zi istorică. În noua Biserică se vor putea ruga credincioși greco-catolici și credincioși de alte confesiuni. Până după al Doilea Război Mondial, această biserică a mai funcționat doar câțiva ani.  Din cele spuse de pr. Mihai Gherghel, Biserica a fost închisă căci nu mai erau credincioși evanghelici în Vârșeț, fiind plecați.

Vârșețul este un oraș înfrățit cu Lugojul. Parohiile Greco-Catolice din Vârșeț, Marcovăț și Iancaid, până la noua stabilire a frontierelor, au fost incluse în Eparhia Lugojului, conform Șematismului de Lugoj din 1903.

Biroul de presă eparhial

 

Mai multe fotografii AICI

 

 

DSC_8946DSC_8996DSC_9000