În ajunul Sfintei Sărbători a Buneivestiri a fost readusă în biserica parohială a comunități greco-catolice de limbă maghiară din Peleș (SM), icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Descoperită în podul bisericii în anul 2005, această icoană datând din jurul anului 1700, a suferit un amplu proces de restaurare efectuat la Institutul de Restaurare a Facultăţii de Artă din Budapesta.

După expunerea ei în seara zilei de 23 martie a.c. în biserica parohială Sf.Nicolae din Satu Mare, icoana a fost preluată în dimineața zilei următoare de către credincioșii parohiei Peleș și purtată pe umeri în procesiune, de către grupuri de câte 4 persoane până în localitatea de origine (cca 12,6 km). Pe tot parcursul drumului, icoana a fost însoțită de aproximativ 130 persoane și un sobor de preoți, cu rugăciuni și cântări înălțate Maicii Sfinte. Așezată la loc de cinste în biserica parohială, icoana a fost sfințită de către Preasfinția Sa Vasile în cadrul rugăciunii Paraclisului. Sărbătoarea comunității a continuat cu un concert de muzică religioasă susținut de Schola Marianași cu o scenetă pe tema Buneivestiri, pregătită de tinerii din parohie, pentru a se încheia cu slujba Vecerniei și Priveghere.

În icoana pictată în tehnica tradiţională, Maria ţine pe mâna dreaptă Pruncul Isus, iar cu cea stângă arată spre El, Hodighitria făcând parte din tipul de icoană Călăuzitoare. Denumirea icoanei provine de la mănăstirea cu aceeaşi nume din Constantinopol. Isus dă binecuvântarea cu mâna dreaptă, iar în cea stângă ţine globul pământesc. Fundalul icoanei este argintiu, ornamentat cu o combinaţie de frunze de acant stilizate, gravate, dar se pot descifra iniţialele greceşti ale lui Isus şi a Născătoarei în aureola Pruncului Isus, cuvintele greceşti „Ho ôn” (Cel care există). Partea superioară a icoanei este încadrată de o ramă subțire de lemn de formă semicirculară, profilată şi două rozete sculptate din lemn. De o parte și alta a materialului lemnos pe care a fost pictată icoana a fost adăugată câte o bucată de lemn pe care ulterior au fost fixate coloanele sculptate. Din acestea se păstrează doar un fragment din baza uneia, iar pe cealaltă parte un cui din fier forjat, ce avea rol de susținere a coloanei. Blatul din lemn al icoanei a fost conservat, părţile sfărâmate fiind refăcute, iar părţile lipsă reconstruite. Pe icoană, deasupra capetelor Mariei și al lui Isus, la nivelul aureolelor, precum şi la gâtul lui Isus putem observa urmele unor orificii, dovadă a faptului că aici erau odinioară fixate nişte bijuterii, un argument pentru a fi considerată și numită „Icoană făcătoare de minuni.” Coloanele lipsă au fost reconstruite după stilul icoanei găsite la Repenye (Ucraina), de sculptorul Szilágyi Mária, astfel încât partea originală şi cuiele au rămas la locul lor.

Biroul de Presă Eparhial

procesiune 1

icona final

IMG_6393