imagineÎn programul său de Episcop al Maramureşului şi purtător al Evangheliei lui Hristos, Preasfinţitul Ioan Şişeştean ştie să vină cu doritele mângâieri ale credinţei acolo unde este lipsă, spre a ridica frământările la rangul de adevărată fericire în sensul evanghelic, şi spre a propaga adevărul, voioşia spre rugăciune şi încrederea în Dumnezeu. Sudoarea feţei sale şi-o închină doritorilor de lumină, cercetând neîncetat turmele de credincioşi, în sufletele cărora varsă din belşug credinţă şi dragoste.

Călăuzit de cea mai înflăcărată dragoste pentru popor, în drumul său de muncă apostolică, a găsit a fi potrivit să satisfacă dorinţa arzătoare a credincioşilor din parohia Şurdeşti, Protopopiatul Copalnic-Mănăştiur, ca, din prilejul măritului praznic al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ţinut Duminică, 7 Noiembrie, să apară în mijlocul lor ca un însufleţit sprijinitor şi ocrotitor al binelui, credincioşi a căror mângâiere este biserica în care se retrag pentru a asalta cerul cu rugăciuni fierbinţi. Auzind că „vlădicu’ vine în sat” de sărbătoarea praznicului, credincioşii parohiei, cărora portul de sărbătoare le dă o înfăţişare impunătoare, se îndreaptă cucernici spre locul fericitului praznic de bucurie. Bărbaţi, femei, fete, flăcăi şi copii, oameni de toate vârstele, supuse şi răbdătoare, figuri simpati­ce şi sănătoase , aleargă cu zor spre izvorul învăţăturilor creştine. Dangătul dulce al clopotelor vestea ora rugăciunii şi sosirea Episcopului. Poporul, adunat din toate părţile, aştepta cu nerăbdare în faţa bisericii.

Arhiereul, al cărui chip exprimă bucuria de a fi în mijlocul celor dragi, a sosit pe la orele 10 dimineaţa, fiind întâmpinat de edilul comunei, domnul primar Gheorghe Bud, şi de câţiva călăreţi, care i-au urat bun-venit. La intrarea în curtea bisericii, Preasfinţitul Ioan a fost primit cu căldură de către Vicarul Eparhiei, părintele Simion Ilieş alături de părintele paroh, Marius Tomoş şi de Părintele protopop Gheorghe Mihnea. Printre preoţii prezenţi la marea sărbătoare, s-au numărat Părintele Augustin Butica, paroh de Cetăţele, Părintele Gabrie Horţ, paroh de Şişeşti, Părintele Grigore Pop, paroh de Dăneşti, Părintele Daniel Bud şi Părintele Anton Dobrican, care sunt şi fii ai satului Şurdeşti. Răspunsurile la liturghie au fost date de corul studenţilor de la Institutul Teologic „Episcop Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare, dirijaţi fiind de Mircea Tomoş.

Biserica de la Şurdeşti, datând din anul 1721, este o realizare artistică deosebit de îndrăzneaţă, remarcabilă prin dimensiunile impunătoare ale turnului. Este cunoscută ca fiind cea mai înaltă construcţie de lemn de stejar din lume, turnul măsurând 54 m, iar înălţimea totală de la sol fiind de 72 m. Frumuseţea monumentului este sporită şi prin existenţa brâului în funie răsucită. Interiorul este pictat cu scene biblice din Vechiul şi Noul Testament, iar pe Iconostas este consemnat anul 1783, în timpul domniei împăratului Iosif al II-lea, precum şi numele „zugravului Ştefan”. În anul 1948, biserica a fost dată de autorităţile comuniste în folosinţa Bisericii Ortodoxe Române, iar în 1990 a reintrat în posesia Bisericii Greco-Catolice. Comunitatea greco-catolică numără azi aproximativ 1000 de suflete şi este păstorită de părintele Marius Tomoş. Din anul 1999, biserica a fost trecută pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Marian SUSA

imagine

imagine

imagine