La împlinirea a 63 de ani de la arestarea Episcopilor Bisericii Române Unite, Greco-Catolică, parohia Sf. Anton din Baia Mare, prin filiala AGRU din această parohie, a organizat un simpozion cu tema „Arestarea Episcopilor 28/29 octombrie 1948”. Bucurându-se de patronajul Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş, simpozionul ajuns la cea de-a VII-a ediţie s-a desfăşurat pe parcursul a două zile.

Seara de vineri, 28 octombrie 2011, a fost consacrată părţii spirituale a simpozionului, prin celebrarea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii de către PS Vasile Bizău, Episcop eparhial de Maramureş, alături de un sobor de preoţi, în biserica parohială Sf. Anton. În cuvântul său de învăţătură, PS Vasile a încadrat experienţa istorică a Bisericii în pericopa evanghelică ce se citeşte în sărbătoarea Sfântului şi Marelui Mucenic Dumitru, acest praznic fiind şi ultima celebrare publică a ierarhilor de vrednică pomenire: „Dacă vă urăşte pe voi lumea să ştiţi că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât… Dacă M-au prigonit pe Mine şi pe voi vă vor prigoni” (Ioan 15,18.20). La finalul Sfintei Liturghii s-a celebrat un parastas de pomenire a tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru credinţă şi pentru libertatea neamului.

Ziua de sâmbătă, 29 octombrie, a fost dedicată memoriei istorice prin prezentarea de conferinţe susţinute de către istorici proveniţi din Cluj-Napoca, Oradea şi Baia Mare. Lucrările au fost deschise printr-o rugăciune şi un cuvânt de bun venit adresat conferenţiarilor şi participanţilor de către PS Vasile. Temele tratate au surprins momente din istoria Bisericii Române Unite, din secolul XIX – prin conferinţa „Alexandru Şterca Şuluţiu – primul Mitropolit al Bisericii Unite cu Roma”, susţinută de Ioana Bonda, cercetător de la Institutul de Istorie Ecleziastică al Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca; sau început de secol XX, prin conferinţa „Întemeierea Episcopiei Greco-Catolice de Hajdudorogh”, susţinută de dr. Cecilia Cârja, cercetător la acelaşi Institut.

Au fost prezentate de asemenea evenimente şi realităţi contemporane. Astfel, dr. Maria Riţiu, de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă din Cluj-Napoca, a vorbit despre „Rezistenţa Greco-Catolică din nord-vestul Transilvaniei în perioada comunistă. Botez, cununie, înmormântare în clandestinitate”; dr. Silviu Sana, de la Biblioteca Judeţeană Oradea, despre „Contribuţii la istoria Eparhiilor Greco-Catolice de Oradea-Mare şi Baia Mare în perioada comunistă. Raportul vicarului ortodox, dr. Augustin Paul, din anul 1957”; conf. univ. dr. Ruxandra Cesereanu, de la Facultatea de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, a transmis lucrarea „Memoriile de protest şi scrisorile mustrătoare ale unui preot greco-catolic în vremuri de restrişte”, prezentată de prof. Livia Felecan; pr. dr. Ioan Tîmbuş, lector la Universitatea de Nord Baia Mare, a prezentat „Aspecte ale evoluţiei comunităţii greco-catolice din Baia Mare de la înfiinţare până în prezent”; dr. Ciprian Ghişa, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, a vorbit despre locul Bisericii Greco-Catolice în cadrul dialogului ecumenic din România.

La finalul conferinţelor au avut loc dezbateri pe baza temelor prezentate, iar unii participanţi au dat mărturie despre evenimente şi situaţii legate de tema simpozionului.

Biroul de presă al Eparhiei de Maramureş

imagine

imagine

imagine