În perioada 8-16 noiembrie Seminarul Teologic Greco-Catolic Sfinţii "Vasile, Grigore şi Ioan" din Oradea a organizat un pelerinaj în Franţa, la Lourdes, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la apariţiile Sf. Fecioare Maria. Fiind an jubiliar, Biserica a oferit indulgenţă plenară creştinilor care au peregrinat aici, vizitând locurile itinerarului prin localitate, şi tot aici s-au spovedit, s-au împărtăşit şi au spus rugăciunile specifice după intenţia Sfântului Părinte. Fiind un an atât de special, Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea nu putea să piardă o astfel de ocazie: astfel, seminariştii împreună cu formatorii şi câţiva prieteni ai Seminarului, am pornit spre Franţa. Itinerariul către Lourdes a fost presărat cu diferite popasuri prin locuri în care am fost cazaţi şi primiţi cu multă căldură.

Prima oprire, pe 8 noiembrie, a fost în Viena, capitala Austriei, la Seminarul Major Romano-Catolic, gazda fiind pr. rector Nikolaus Krasa; aici preotul român Ovidiu Pintea ne-a condus pe la cele mai importante monumente culturale din Viena. Mai apoi, duminică 9 noiembrie am pornit spre Graz, unde am celebrat Sfânta Liturghie la biserica Maria Leech, cea mai veche din oraş, unde se adună o comunitate de români greco-catolici, sub îngrijirea pr. Gheorghiţă Dobrică. Următoarea oprire a fost lângă Milano, la Venegono Inferiore, unde se află Seminarul Major al Arhidiecezei de Milano. Construcţia este foarte mare şi impunătoare, rectorul acestei instituţii fiind pr. rector mons. Peppino Maffi. L-am revăzut cu drag pe George Demian, care studiază aici, fiind trimis din Seminarul nostru de la Oradea. După noaptea petrecută aici, în următoarea zi, pe 10 noiembrie am vizitat urbea Milanului, bucurându-ne de explicaţiile preţioase ale pr. Norberto Valli, profesor de liturgică la Milano şi Roma. După-amiaza am plecat spre Lourdes, iar pe drum am făcut un scurt popas seral în principatul Monaco.

Am ajuns la Lourdes pe 11 noiembrie, în cursul dimineţii, la aniversarea a exact 150 de ani şi 7 luni de la prima apariţie. Sub mantia ocrotitoare a Sfintei Fecioare, Lourdes-ul este o aşezare care se deosebeşte parcă de toate celelalte oraşe moderne: se resimte prezenţa unui spirit de linişte şi reculegere ce domneşte în tot ţinutul, impulsionând parcă înspre rugăciune şi înspre meditaţie cu privire la sine şi refacerea legăturii cu Creatorul. Am stat aici trei zile, încercând să profităm cât mai mult de fiecare minut petrecut acolo. I-am avut alături de noi şi pe pr. Adrian Stoica şi pr. Mihai Percă, capelani români de pe lângă marele Sanctuar, care ne-au animat cu gândurile şi catehezele lor.

La întoarcerea spre casă, după 1400 km, am fost cazaţi pentru o noapte la Seminarul Minor din Rubano, în apropierea oraşului Padova, rector al acestuia fiind pr. Gino Temporin. După bine-meritata odihnă, am pornit spre Padova în 15 noiembrie, emoţionaţi la gândul că urma să vizităm oraşul în care se află trupul Sfântului Anton. Am vizitat Bazilica Sfânta Iustina unde se află înmormântaţi Sf. Evanghelist Luca şi Sf. Apostol Mattia. La Bazilica Sf. Anton am celebrat Sfânta Liturghie în rit bizantin, chiar pe altarul central, asistaţi de câţiva prieteni ai Seminarului şi de feluriţi alţi pelerini, atraşi de frumuseţea cântului slujbelor noastre. Îi mulţumim rectorului Bazilicii Sfântului Anton, pr. Enzo Poiana care ne-a oferit posibilitatea de a celebra acolo şi care ne-a omenit mai apoi cu un prânz pe cinste.

La întoarcere, ne-am oprit pe la Veneţia, unde am avut ocazia de a face o scurtă plimbare pe jos şi pe apă, cu gondola. Aici, ghidul nostru simpatic şi foarte ospitalier a fost pr. Vasile Barbolovici, protopop al românilor greco-catolici din regiunea Veneto. La Bazilica unde sunt păstrate moaştele Sf. Evanghelist Marcu, am fost aşteptaţi de însuşi monseniorul acestei catedrale, care ne-a iniţiat cu tihnă în desluşirea minunatelor mozaicuri care împodobesc lăcaşul. Am mai vizitat apoi Institutul Ecumenic San Bernardino şi ne-am bucurat de o cină amicală oferită de către voluntarii de la Caritas-ul din Veneţia-Mestre. După un asemenea pelerinaj nu putem decât să mulţumim Bunului Dumnezeu pentru aceste clipe petrecute împreună şi Sfintei Fecioare Maria pentru ocrotirea de care am avut parte pe întregul drum. Le mulţumim de asemenea şi tuturor acelor care au sprijinit financiar deplasarea noastră, arătându-se astfel pentru noi mână deschisă a Providenţei.

"Pentru cei care cred în Dumnezeu, nici o explicaţie nu este necesară, pentru cei care nu cred în Dumnezeu, nici o explicaţie nu este posibilă."

Iulian Bogluţ şi Alexandru Petricaş, An II Teologie Pastorală

img50

img51

img52