La 21 ianuarie 2010 s-au împlinit două decenii de când Catedrala greco-catolică „Pogorârea Sfântului Spirit” din Lugoj a fost retrocedată Episcopiei greco-catolice de Lugoj. A fost prima Catedrală episcopală retrocedată în România. Actul acesta de reparaţie istorică a avut loc prin bunăvoinţa I.P.S.S. Dr. Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, care imediat după evenimentele din decembrie 1989 a fost de acord ca bunurile şi lăcaşurile de cult confiscate abuziv de către regimul comunist, în anul 1948, de la Biserica Greco-Catolică, să revină posesorilor de drept – Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, de Lugoj.

Revista „Viaţa Creştină” a publicat la acea vreme în unul din numerele sale ştirea privind ziua de 21 ianuarie 1990. Redăm în continuare articolul integral semnat de d-nul Grigore Sălăgean, apărut în nr. 3 (III-1990), pag. 2

Catedrala din Lugoj. Prima biserică română unită preluată după 41 de ani de prigoană şi teroare

În urma decretului nr. 9/31 din decembrie 1989 pct. 20, Biserica Unită (greco-catolică) din România a fost eliberată. Drept aceea I.P.S.S. Nicolae Corneanu, mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române din Timişoara, conştient de importanţa acestui decret, a dispus preotului paroh Damşa, de la fosta catedrală Unită din Lugoj, să o predea posesorului de drept – Biserica Unită.

Preotul paroh Damşa a telefonat părintelui Dumitru Sălăgean, vicar al diecezei unite de Lugoj şi i-a comunicat că îi invită pe credincioşii uniţi să-i predea biserica.

În data de 20 ianuarie, 1990, s-a întocmit actul de predare-primire semnat de cei în drept. În ziarul local „Drapelul”, anul II, nr. 8, din 20 ianuarie 1990, ziar reactivat după mulţi ani de interzicere (fondator: Dr. Valeriu Branişte, anul 1901), a apărut următorul anunţ: „Desfiinţată în octombrie 1948 şi repusă în drepturi la 31 decembrie 1989. Episcopia greco-catolică din Lugoj aduce la cunoştinţa credincioşilor săi că duminică, 21 ianuarie, 1990, se va prelua Catedrala Unită, din Piaţa Republicii, la orele 10.00 şi se va celebra Sfânta Liturghie. Procesiunea cu Sfântul Sacrament va porni de la biserica Romano-catolică, la orele 9.45. Enoriaşii Lugojului sunt invitaţi a lua parte la liturghie” (Ioan Ploscaru, episcop)

După celebrarea Sfintei Liturghii în limba română, la orele 9.00, în biserica romano-catolică din Lugoj, a luat cuvântul episcopul român unit, Ioan Ploscaru, care a mulţumit părintelui paroh Kronner pentru bunăvoinţa şi înţelegerea Domniei Sale, că a primit în Biserica romano-catolică de-a lungul celor 41 de ani de prigoană a Bisericii române unite pe credincioşii români, oficiind pentru aceştia Sfânta Liturghie în limba latină, iar după 1985 în limba română, în fiecare duminică de la orele 9.00.

A urmat procesiunea cu Sfântul Sacrament, purtat de episcopul Ioan Ploscaru, însoţit de patru credincioşi ce duceau baldachinul, urmaţi de peste 2.000 de credincioşi. Pe tot traseul, de la biserica romano-catolică şi până la Catedrala română Unită, corul bisericesc a înălţat imnuri de slavă şi mulţumire lui Dumnezeu pentru această zi minunată. Poliţia din localitate a oprit circulaţia pe tot parcursul procesiunii.

În data de 21 ianuarie 1990 orele 10.30 s-a intrat triumfal, cu imnul de slavă, cu Sfântul Sacrament în Catedrala Română Unită din Lugoj. Sfânta Liturghie a fost celebrată de I.P.S.S. Ioan Ploscaru, episcop, părintele Dumitru Sălăgean, vicar episcopal, Dr. Bălan, preot şi alţi preoţi din dieceza Lugojului şi alte oraşe din ţară (Cluj, Oradea, Arad şi Alba-Iulia).

Pe tot parcursul desfăşurării evenimentului s-a filmat de către RTV liberă din Timişoara şi TV din Germania şi multe camere de luat vederi particulare. La Sfânta Liturghie a credincioşilor români uniţi au asistat preoţii romano-catolici şi ortodocşi din localitate.

La întrunirea festivă s-au ţinut scurte toasturi de către episcopul Ioan Ploscaru, Dr. Deliman, preot Arad, pr. Ioan Madan din Cluj şi pr. paroh ortodox Munteanu din Lugoj, fiecare exprimându-şi părerea de rău pentru prigoana întinsă pe 41 de ani (1948-1989) şi bucuria evenimentului sărbătorit.

Aşteptăm cu emoţie ca acest eveniment să se producă şi în celelalte Episcopii Române din ţară şi în acelaşi spirit de împăcare şi de uniune creştinească naţională.

“Viaţa Creştină” -Serie nouă, Anul I, nr. 3 (III-1990), pag. 2