Sesiunea de lucru extraordinară a
Sinodului Permanent al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Cluj-Napoca, 19.07.2006


COMUNICAT DE PRESĂ

Sinodul Permanent al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, întrunit la Cluj-Napoca în data de 19.07.2006, în şedinţă extraordinară, analizând situaţia creată de comunicatul Sinodului Mitropolitan Ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, precum şi de declaraţiile din mass-media făcute de unii reprezentanţi ai Statului Român, consideră necesare următoarele precizări pentru proprii credincioşi şi pentru informarea opiniei publice.

După mai bine de 16 ani de la instituirea democraţiei în România, observăm că Statul vorbeşte deseori despre oferte „generoase” făcute ierarhiei Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, dar în realitate acestea nu au îmbrăcat până în prezent forma concretă cerută într-un stat de drept – adică o lege – ci se prezintă ca propuneri ce urmăresc tergiversarea retrocedării lăcaşurilor de cult, confiscate în mod abuziv de către Statul Român, comunist ateu. Această situaţie nu face altceva decât să valideze abuzurile începute în anul 1948 de către Statul Român, comunist ateu.

Lipsa de decizie a Statului Român, precum şi ineficienţa întâlnirilor Comisiei Mixte de Dialog cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, au făcut ca unele lăcaşuri de cult, care au aparţinut Biserici Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în acest răstimp, să fie demolate, strămutate sau demontate.

Revenirea la terminologii şi expresii din perioada comunistă denotă faptul că nu se doreşte nici pe departe respectarea libertăţii de conştiinţă a credincioşilor ci, dimpotrivă, se încearcă, prin formule agresive şi adunarea de semnături, manipularea conştiinţei credincioşilor celor două confesiuni care trăiesc în pace şi în bună înţelegere unii cu alţii. Se observă că anumite acţiuni sunt menite nu numai să favorizeze unilateral dezvoltarea unei confesiuni, cât mai degrabă să împiedice refacerea firească a celeilalte confesiuni, privită ca o ameninţare prozelitistă.

Dreptul de proprietate, drept fundamental garantat de art. 41 din Constituţia României, trebuie să fie ocrotit de lege şi justiţie şi, ca urmare, nu poate fi lăsat în competenţa exclusivă a unor Comisii Mixte de Dialog, în care părţile au interese divergente. Aceasta contravine art. 21 din Constituţia României, art. 6 §1 şi art. 13 din Convenţia Europeană a drepturilor omului, Rezoluţiilor nr. 1123, A4 – 0428, 562 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi Rezoluţiei nr. 191 a Congresului SUA.

În consecinţă, rămânem în continuare deschişi la discuţii în adevăr, caritate şi justiţie şi considerăm, aşa cum am făcut-o şi până acum, că este de datoria Statului Român elaborarea unei legi cu privire la retrocedarea lăcaşurilor de cult care au aparţinut Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu respectarea principiilor de drept european şi internaţional în domeniu, fără discriminare.

Aşa să ne ajute Bunul Dumnezeu.

PF Lucian MUREŞAN

Arhiepiscop Major de Alba-Iulia şi Făgăraş

PS Virgil BERCEA

Episcop Eparhial de Oradea

PS Florentin CRIHĂLMEANU

Episcop Eparhial de Cluj-Gherla