imagineSâmbătă, 12 mai 2018, preoții români greco-catolici din Austria, Vasile Luțai rectorul misiunii din Viena-Penzing, Viorel Solomeș din Murau, Ovidiu Pintea din Viena-Kagran, Julian Hotico din Viena-Neustadt, Gheorghiță Dobrică din Linz, Alexandru Dumitru Suciu din Graz, Traian Tămaș din Krems, Sergiu Răzvan Dejeu din Viena-Kagran și diaconul Theodor Felician Vladu din Viena-Neustadt, au mers în pelerinaj la sanctuarul Maicii Domnului din Mariazell împreună cu un grup de creștini din comunitățile în care activează.

Primul pelerinaj de acest fel a fost organizat anul trecut într-o formulă mai restrânsă. Anul acesta au participat toți preoții greco-catolici din Austria, fiind o bună ocazie pentru românii greco-catolici de a se ruga împreună, și a se cunoaște mai bine. Chiar dacă nu toți creștinii greco-catolici au putut participa, numărul lor a depășit anul acesta 100 de participanți.

Sfânta Liturghie a început la ora 13.30, prin intonarea unui cântec și salutul pr. Gheorghiță Dobrică, unul din inițiatorii acestui pelerinaj, care a prezentat participanților un scurt istoric al sanctuarului, subliniind importanța momentului și bucuria de a fi împreună. Pr. Vasile Luțai, celebrantul principal de anul acesta li s-a adresat credincioșilor spunând: „suntem aici pentru ai mulțumi Fecioarei Maria, și spre ai cere harul de care avem nevoie fiecare”. Diaconul Theodor Felician Vladu a citit Evanghelia, iar pr. Traian Tămaș a predicat pe marginea pericopei evanghelice despre vindecarea Orbului din naștere de către Isus, făcând o analogie între orbirea biologică și diferitele tipuri de orbire din viața noastră, atunci când prin expresii verbale și atitudini îi refuzăm celuilalt demnitatea de Fiu al Lui Dumnezeu, excluzându-l, izolându-l, distorsionând imaginea Creatorului, a Celui care face să răsară soarele peste toate ființele. Urmare a acestei atitudini este transmiterea unei realități diforme a creației. Ca remediu împotriva acestui tip orbire, pr. Tămaș le-a propus participanților o nouă reașezare în logica lui Cristos, având-o ca model pe Maria, Maica Sa Sfântă, care l-a urmat toată viața, fiind o devotată servă a Cuvântului divin.

La sfârșitul celebrării, participanții au devenit istorie prin intermediul aparatului de fotografiat al ing. Mihai Balomiri, căruia îi mulțumim pe această cale pentru fotografiile pe care ni le-a pus la dispoziție. A urmat masa comună în casa pelerinului, de la care nu au lipsit gustoasele sarmale, care au fost pregătite de data aceasta de către generoasele și inimoasele doamne din comunitatea din Viena-Neustadt, reușind să le amintească participanților că agapa este o expresie a comuniunii între oameni. Mulțumindu-i Domnului și Maicii Lui Sfinte pentru această ocazie pe care ne-a oferit-o, pentru a ne ruga și a petrece împreună câteva momente fraterne, ne-am întors la casele noastre mai edificați sufletește cu dorința de a ne reîntâlni la altfel de momente de rugăciune și comuniune.

pr. Gheorghiță Dobrică

imagine

imagine

imagine