Catalogându-l drept un „act de provocare şi sfidare la adresa Bisericii Greco-Catolice, […] şi un act clar de epurare culturală şi religioasă, falsificare a istoriei, ştergere a memoriei şi furt de identitate”, P.S. Virgil Bercea, preşedinte al comisiei greco-catolice de pregătire a dialogului cu Biserica Ortodoxă Română, a adresat pe data de 19 august o scrisoare P.F. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin care îşi arată indignarea faţă de intenţia Bisericii Ortodoxe Române de a resfinţi catedrala greco-catolică din Baia Mare.

„Resfinţirea catedralei greco-catolice din Baia Mare nu reprezintă nici expresia unui angajament onest al Bisericii Ortodoxe în reluarea dialogului şi nici o asumare corectă a situaţiei istorice”, a arătat episcopul Virgil Bercea în scrisoarea sa. Biserica Ortodoxă Română a întrerupt unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolică în 2004, iar în ultima perioadă Patriarhia Română a chemat în repetate rânduri Biserica Greco-Catolică la redeschiderea dialogului.

„În cazul în care catedrala greco-catolică din Baia Mare va fi resfinţită, Biserica Ortodoxă Română se face singură responsabilă de crearea unei noi piedici în calea redeschiderii dialogului cu Biserica Greco-Catolică”, şi-a concluzionat P.S. Virgil Bercea scrisoarea sa.

Textul integral al scrisorii P.S. Virgil poate fi citit aici.

imagine

via EGCO.ro