La invitaţia Prea Sfinţiei Sale Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, Prea Fericirea Sa Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică s-a aflat în Eparhia de Lugoj în perioada 26-27 septembrie 2014 cu ocazia sfinţirii solemne a noii biserici „Maica Domnului Apărătoarea Noastră”de la Scăiuş, biserică ridicată la rang de Sanctuar marian Eparhial.

Ca o coincidenţă plăcută şi un preambul la evenimentul sfinţirii solemne, înainte cu o zi, la 26 septembrie, la Centrul Pastoral Eparhial „Sfântul Vasile cel Mare din Lugoj” s-a desfăşurat Întâlnirea anuală a Consiliului Director al Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi, Greco-Catolici (AGRU) cu reprezentanţi din cele cinci eparhii din ţară, întâlnire care a culminat pentru delegaţia AGRU cu participarea la evenimentul istoric de la Scăiuş din 27 septembrie.

La sfinţirea noului Sanctuar marian, alături de Prea Fericirea Sa, Cardinal Lucian, au luat parte Excelenţa Sa, Petru Gherghel, Episcopul Iaşului şi Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, episcopul locului. Alături de preasfinţiile lor au participat un sobor numeros de preoţi din Eparhia de Lugoj şi din alte eparhii. De-asemenea a luat parte şi dl. Ioan Borduz, primarul comunei Fârliug de care aparţine localitatea Scăiuş. Numărul de credincioşi a fost cel mai mare, fără precedent de până acum la Scăiuş, credincioşi veniţi din toate cele 12 protopopiate ale Eparhiei de Lugoj dar şi din ţară.

Înalţii prelaţi au fost întâmpinaţi la sosire cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către pr. Teodor Baba, protopopul Lugojului şi de către pr. Iulian Hasciar, parohul locului. În mod tradiţional tinerii din parohie i-au întâmpinat pe Ierarhi cu flori, pâine şi sare.

Programul a început cu o procesiune din vechea biserică spre noul sanctuar. Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat, purtată de doi preoţi, a fost aşezată în faţa noii biserici.

Ceremonia religioasă a început la orele 10.00 cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat pe platoul din faţa bisericii special amenajat pentru celebrări în aer liber, după care a urmat sfinţirea crucii aflată în apropierea platoului din faţa bisericii, apoi binecuvântarea noului lăcaş de cult, prin ungerea zidurilor exterioare şi interioare cu sfântul şi marele mir, în formă de cruce, şi prin stropire cu apă sfinţită. În masa sfântului altar, alături de Hrisov, au fost depuse moaşte ale Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, ale fericiților: Mons. Vladimir Ghika şi Ep. Anton Durcovici.

Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, a dat citire Hrisovului, iar pr. dr. Marius-Petru Pop a dat citire Decretului nr. 584/2014 prin care: «Biserica parohială greco-catolică din Scăiuș devine Sanctuar marian al Eparhiei de Lugoj şi va purta titlul de „Maica Domnului Apărătoarea Noastră”, în conformitate cu canoanele 1499 și 1501 din C.C.E.O. coroborate cu canoanele 1230 -1232 din C.I.C.»

Ceremonia a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii arhiereşti pe platoul din faţa noului Sanctuar. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al Catedralei din Lugoj, dirijat de D-na Olimpia Drăgan. În cadrul Sfintei Liturghii, Prea Fericirea Sa Cardinal Lucian a transmis mesajul Său, mulţimii de pelerini din care redăm câteva gânduri:

«Astăzi, aici în acest loc binecuvântat unde lacrimile Cerului au venit să înroureze pustiul inimilor noastre, Maica Sfântă vine să ne reamintească mesajul Fiului Său: și anume că Dumnezeu a căutat la smerenia roabei Sale. Și caută mereu la smerenia noastră. În viaţa Ei, Fecioara Maria a trăit în mod tainic toată viața Sa ceea ce a cântat în faţa verişoarei Elisabeta în imnul Magnificat: „a făcut tărie cu braţul Său, a risipit pe cei mândri în cugetul inimii lor. A coborât pe cei puternici de pe tronuri şi a înălţat pe cei smeriţi” (Lc 1, 51.52).

Maicii Celei Duioase, îl încredințăm astăzi pe Preasfinţitul Alexandru, Episcopul Eparhiei de Lugoj, care pe 8 septembrie 2014, de Sărbătoarea Naşterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a sărbătorit 20 ani de Sfântă Slujire Arhierească. Dorim, Preasfinția Voastră, să Vă exprimăm recunoştinţa noastră şi a întregii noastre Biserici Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, pentru râvna şi devotamentul ce îl manifestaţi întru slujirea poporului lui Dumnezeu ce V-a fost încredinţat».

Prea Sfinţitul Alexandru a adresat un cuvânt de învăţătură la finalul Sfintei Liturghii:

«Iubiţi credincioşi, oare ce v-a determinat să veniţi, în număr aşa de mare, din multe părţi, în această localitate modestă, parcă ascunsă de ochii lumii? Să vedeţi o catedrală? Să vedeţi opere de artă, aşa ca în marile oraşe ale lumii, sau în vestitele locuri de pelerinaj precum Lourdes, Fatima, Medjugorje, Radna, Cacica, etc.? Am venit aici cu toţii să o vedem şi să o cinstim pe Maica Domnului nostru Isus Cristos care, în urmă cu 80 de ani, şi-a manifestat prezenţa printr-o icoană care o reprezintă. Din ochii Maicii Sfinte de pe această icoană, au curs lacrimi în văzul mulţimilor de oameni care au privit cu îngrijorare şi cu frică acest fenomen. Maica Domnului este aceeaşi, indiferent de locul unde este venerată: fie într-o mare catedrală sau într-un modest loc ascuns, cum este bisericuţa din Scăiuş. Maica Domnului nostru Isus Cristos este maica noastră, a tuturor, indiferent de confesiunea religioasă sau de religie, fie că vorbim de credincioşi sau de necredincioşi. Maica Domnului este îndurerată pentru că vede cum mulţi oameni se îndepărtează de Dumnezeu. Pentru aceştia, jertfa de pe Cruce a Fiului Său este zadarnică».

„Iubiţi credincioşi”, a continuat PS Alexandru, «biserica greco-catolică nou construită la Scăiuş nu este de dimensiuni mari. Am văzut, la Roma, că Bazilica „Sfântul Petru” este neîncăpătoare de multe ori şi multe servicii religioase se oficiază afară, în piaţa din faţa bazilicii, indiferent de condiţiile meteorologice. Nici acolo nu toată lumea are loc de şezut, astfel că, din acest punct de vedere, există o asemănare între Roma şi Scăiuş. La Roma îl întâlnim pe Sfântul Părinte Papa Francisc, capul vizibil al Bisericii lui Cristos, însoţit de episcopi, preoţi şi credincioşi, iar aici, la Scăiuş, îl avem azi cu noi pe Prea Fericitul Părinte Cardinal Lucian Mureşan, capul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, împreună cu episcopi, preoţi şi credincioşi.»

Cuvântul PS Alexandru a continuat cu mulţumiri adresate pentru darurile primite pe care le-a adus mai întâi bunului Dumnezeu: Tată, Fiul şi Spiritul Sfânt, apoi Maicii Domnului pentru manifestarea prezenţei Sale în acest loc şi pentru mesajele transmise prin sfintele Sale lacrimi, pentru multele haruri primite de-a lungul celor 80 de ani. „Mulţumim, Maică Sfântă, pentru că ne-ai ajutat să dezvoltăm aceste lucrări întru cinstirea Ta şi spre mai mare mărirea lui Dumnezeu”.

PS Alexandru a mulţumit celor care au contribuit financiar sau sub altă formă la edificarea acestui sfânt lăcaş. Prea Sfinţia Sa a adresat mulţumiri cordiale corului catedralei care este prezent de fiecare dată la Scăiuş şi Prea Cucernicului Părinte Ilie Iulian Haşciar, iconom stavrofor, paroh greco-catolic de Scăiuş, împreună cu distinsa sa doamnă preoteasă Claudia Haşciar care au avut un rol important şi o dăruire desăvârşită aduse la edificarea acestui sanctuar marian.

În continuare dl. primar Ioan Borduz a adresat un cuvânt, aducând mulțumiri celor care au realizat acest complex spiritual marian de la Scăiuș.

Pr. Iulian, parohul locului, a mulţumit în numele consiliului parohial şi al credincioşilor acestei parohii, Bunului Dumnezeu, prin mijlocirea Prea Curatei Fecioare Maria, PS Alexandru Mesian, tuturor colaboratorilor şi celor ce s-au ostenit contribuind la zidirea acestei biserici. Adresându-se pelerinilor pr. Iulian a spus: „mulți dintre slovacii noștri care sunt în ceruri s-ar fi bucurat să fie acum cu noi astăzi. Mulţi dintre români, atât ortodocşi cât şi greco-catolici care au văzut lăcrimarea s-ar fi bucurat să vă explice cum s-a produs fenomenul. Grădina Maicii Domnului de aici de la Scăiuş vă aşteaptă pe toată lumea! De aceea să ne unim în rugăciune pentru că Prea Curata Fecioară Maria, Măicuţa noastră Sfântă ne aşteaptă pe toţi cei care îşi pun nădejdea în Ea. Prea Fericite Părinte Cardinal Lucian, vă dorim multă sănătate şi vă aşteptăm de câte ori treceţi prin zonă, să veniţi şi pe la noi”, a încheiat pr. Iulian.

Programul s-a încheiat cu rugăciunea de Consfinţire către Preacurata Fecioară Maria rostită în faţa Icoanei Maicii Domnului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă pentru pelerini, oferită de gazdele din Scăiuş iar invitaţii au fost primiţi la Reşedinţa Episcopiei de Lugoj. În timpul servitului mesei, Prea Sfinţitul Alexandru a înmânat Diplome de Excelenţă celor care şi-au adus contribuţia la edificarea Sanctuarului Maicii Domnului de la Scăiuş.

Raimondo-Mario Rupp

Decret: Biserica parohială greco-catolică din Scăiuș devine Sanctuar marian al Eparhiei de Lugoj
Cuvântul PF Lucian rostit cu ocazia sfinţirii sanctuarului marian de la Scăiuş
Cuvântul PS Alexandru rostit cu ocazia sfinţirii sanctuarului marian de la Scăiuş

Fotografii de la eveniment se găsesc AICI.